Mei 2024 Fietsmaatjes Eijsden-Margraten in beeld.

Heeft ù ze gezien? De zes duofietsen van stichting Fietsmaatjes Eijsden-Margraten, in optocht bij het winkelcentrum in Eijsden? Een mooi beeld van het resultaat van 3 jaar Fietsmaatjes E-M.

Om een promotiefilmpje te kunnen realiseren vonden we heel wat mensen bereid mee te werken aan de opnames. Opnames met een drone, bewegende beelden met camera en foto’s.

De mensen van de organisatie, onze vrijwilligers en gasten en de Drone piloot, Willy van Baal verzamelden op 11 mei bij Buitengoed de Reünie. Voor de allereerste keer konden de zes duofietsen, die op verschillende locaties in de  gemeente zijn gestald, tegelijk bewonderd worden: de 4 Fun2Go duofietsen, de Funtrain (voor vier personen) en de Veloplus (rolstoeltransportfiets).

Na een korte uitleg over de route konden onze vrijwilligers en gasten plaats nemen op de duofietsen. Vanuit de Reünie werd in optocht koers gezet naar de Trichterweg, waar vanuit de lucht mooie drone-opnames gemaakt konden worden. We maakten gebruik van deze unieke gelegenheid door een ‘omweggetje’ te maken door het centrum van Eijsden (zonder drone), waar het winkelend publiek verrast werd door een spontane demonstratie van onze fietsen. Hierna werd de weg vervolgd naar Laag Caestert, via de Leentjesweg naar Hoog Caestert. Tijdens een korte pauze werd er door twee vrijwilligers een vroege lunch aangeboden.

De tweede etappe kon van start gaan: opnames bij de Uitkijktoren Mescherhei, bij de Torenmolen van Grondveld en bij ’t Rooth, een buurtschap op het Plateau van Margraten. Prachtige plekken in onze mooie regio, waar de drone in open veld opnames kon maken.

Deze gezellige en zinvolle activiteit werd afgesloten bij Buitengoed de Reünie, waar de deelnemers konden genieten van een drankje en een stuk vlaai. Hier bleek dat vooral Willy van Baal, Drone piloot, al fietsend 45 kilometer had afgelegd. Rest ons iedereen, die meewerkte aan deze geslaagde activiteit, van harte te bedanken! De derde etappe wordt, gefaseerd, op latere tijdstippen gefietst en gefilmd. Vaste fietsmaatjes worden, tijdens hun reguliere fietsritjes, onderweg gefilmd en gefotografeerd. Uiteraard wordt hier vooraf toestemming voor gevraagd aan vrijwilliger en gast. Na deze derde etappe kan er definitief gemonteerd worden. We zijn erg benieuwd naar het eindresultaat. Het promotiefilmpje zal te zijner tijd via diverse kanalen gepubliceerd worden en tevens te bekijken zijn op onze website.

Maart 2024

100-ste duofietsrit voor Miep en Huub Hodzelmans

Vrijwilliger Miep en gast Huub uit Cadier en Keer zijn enthousiaste duofietsers vanaf de start van Fietsmaatjes Eijsden-Margraten in april 2021. Met de regelmaat van de klok reserveert het echtpaar de fiets in Margraten en gaan er samen op uit. Niet altijd gemakkelijk in de regio Margraten, vanwege de sportieve routes en de heuveltjes op-en-af.

In november 2022 werd het echtpaar al in de bloemetjes gezet vanwege de 200-ste rit van de fiets van Margraten.

Dit keer vieren ze als maatjes een jubileum: 100 keer fietsen op de duofiets! Dit is een sportieve prestatie die zéker genoemd mag worden.

Miep en Huub, van harte proficiat met deze geweldige prestatie. Het juiste moment om jullie hartelijk te bedanken voor de donatie aan onze stichting ter gelegenheid van jullie 100-ste rit.

We wensen jullie nog heel veel gezamenlijke en gezellige duofietsritjes.

Terugblik 2023

Het vorige jaar , 2023, was een succesvol jaar voor Fietsmaatjes Eijsden-Margraten. Een jaar van uitbreiding; uitbreiding van het fietsenpark, flinke uitbreiding van het aantal actieve vrijwilligers en gasten en uitbreiding van leden van de organisatie.

Na een rustige start van 2023 konden we begin maart en april met trots onze nieuwe fietsen presenteren: de 4-persoons Funtrain en de Veloplus, een rolstoeltransportfiets. Met beide fietsen kunnen we, samen met de drie Fun2Go duofietsen, heel wat gasten regelmatig een fietsrit aanbieden.

Begin 2023 is Ger Janssen officiëel lid van de organisatie geworden. Ger was en is nog steeds een vaste vrijwilliger, met vaste fietsmaatjes. Door zijn vrijwillige inzet bij het onderhoud van de duofietsen rolde hij stilletjes aan in de organisatie. Hij neemt de technische taken in de regio Eijsden op zich. Momenteel maakt hij zich, naast het fietsen en het onderhoud, sterk voor het regelen van extra stallingen.

Fietsmaatjes Eijsden-Margraten biedt veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld als mogelijkheid om te revalideren. Momenteel is er een gast die, na een ongeval, revalideert met het voornemen na haar herstel door te gaan als vrijwilliger. Een 55 jarig huwelijksfeest vieren op de Funtrain was een van de opvallende momenten. Of een record fietsen door van Gronsveld naar het Drielandenpunt in Vaals te fietsen.

Een opvallende vrijwilliger is Stella, de labradoodle van een van onze actieve vrijwilligers, Jean Habets uit Sint Geertruid. Stella is supervriendelijk en geeft gasten extra veel plezier door haar hoge aaibaarheidsfactor 😉

We zijn erg trots op de ruim 60 actieve vrijwilligers en ruim 60 gasten. Na de lichte ‘winterslaap’ van 2023-2024 gaan we binnenkort weer met volle kracht vooruit.

Doe je ook mee?

Afscheid en welkom – december 2023

Op maandag, 4 december namen we afscheid van vertrekkend secretaris, Anneke van Hall. Vanaf de oprichting van de stichting in september 2020 was zij lid van het bestuur van Fietsmaatjes Eijsden-Margraten, en wel als secretaris. Dit, zo vertelt Anneke, heeft ze met veel plezier en inzet gedaan. Het contact met collega’s en vrijwilligers was zeer prettig en de werkzaamheden als secretaris een mooie gelegenheid om een bijdrage te leveren aan een zinvol burgerinitiatief. Voorzitter Hans zette Anneke letterlijk in de bloemetjes als dank voor het vele werk dat zij verrichtte. Nu geeft ze het stokje door aan Fabiënne Rousch, onze nieuwe secretaris. Fabiënne werd door een vrijwilliger geattendeerd op de vacature, solliciteerde en werd na enkele prettige gesprekken in de stichting opgenomen.

Fabiënne, hartelijk welkom en heel veel succes met Fietsmaatjes Eijsden-Margraten.

13 April 2023

Tijdens de weekmarkt in Eijsden presenteerden wij voor het eerst de VeloPlus duofiets en Funtrain, samen met De Zonnebloem afdeling Eijsden. De belangstelling ging allereerst uit naar de rolstoeltransportfiets, vanwege de financiering door De Zonnebloem, provincie en de Gemeente Eijsden-Margraten. Wethouder Chris Piatek gaf het “startschot” voor het gebruik van deze nieuwe aanwinst. Nu kunnen personen, die gebonden zijn aan een rolstoel, samen met een vrijwilliger van Fietsmaatjes E-M, er op uit met deze rolstoeltransportfiets. De hele middag was er belangstelling, ook voor de Funtrain, de nieuwe duofiets van Fietsmaatjes, waar vier personen tegelijk erop uit kunnen. Er werd volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid de fietsen uit te proberen, er werden veel vragen gesteld en daarop alle mogelijke informatie gegeven. Hiernaast beide speciale fietsen in beweging.

15 Maart 2023

Kijk nou toch! We zijn trots op de uitbreiding van ons fietsenpark met een Funtrain duofiets. Op deze duofiets kunnen drie gasten tegelijk een ritje maken met een vrijwilliger.

Of….twee vrijwilligers met twee gasten. Ook deze duofiets heeft elektrische ondersteuning, en wel op de vier zitplaatsen.

De vrijwilliger heeft de regie!

De vierde Fun2Go duofiets met aanhanger: Funtrain

Open Dag “Hoes van Mergraote” 3 november 2022

Tijdens de Open Dag van “Hoes van Mergraote” was Fietsmaatjes Eijsden-Margraten aanwezig met een stand. Na een lange periode van heerlijk weer was het deze middag wat regenachtig en fris. Dit hield helaas menige belangstellende voor de Open Dag tegen om onze duofietsen uit te proberen. Vanuit de gemeente Eijsden-Margraten was belangstelling: Daisy Claessens, buurtcoach Sport en bewegen en Simonetta Vaccari, participatiecoach, kwamen een kijkje nemen en een proefrit maken. Deze middag was tevens het moment om fietsmaatjes Miep en Huub Hodzelmans in het zonnetje te zetten. Zij fietsten vanuit Margraten de 200ste rit met de duofiets. Zij werden volledig verrast door voorzitter Hans Colen die hen een attentie overhandigde.

Buurtcoach Sport en bewegen Daisy Claessens
Een presentje voor Miep en Huub

“Cour des Mères” Ursulinenconvent. 9 oktober 2022

Fietsmaatjes Eijsden-Margraten present bij “Cour des Mères” streekproductenmarkt in het kader van de Cittaslow-maand bij het Ursulinenconvent. Heel gezellig en vooral tijdens de middag druk bezocht.

Fietsmaatjes aanwezig bij de officiële opening Sociaal Centrum Eijsden

op 17 september 2022

We zijn present en er klaar voor!
Grote verrassing voor een van onze vaste gasten, Maria. Ze had niet gerekend op de aanwezigheid van haar vaste maatje Monique.
Een en al vrolijkheid bij de start van dit gratis proefritje. Zal deze mevrouw vrijwilliger worden bij onze Stichting?

Joop, een vrolijke en vriendelijke man uit Eijsden, maakte tijdens een activiteit van Fietsmaatjes Eijsden-Margraten een proefrit met een van onze vrijwilligers. Het startpunt was het Ursulinenconvent in Eijsden. Wat een leuke rit was dat. Hij meldde zich aan als gast en verheugde zich op zijn eerste officiële rit op onze duofiets. Het blijkt dat Joop een graag geziene gast is in Eijsden, want meteen bij het vertrek van zijn woonplek komt hij Fred tegen; een bekende van de lokale radio/tv. Joop is er echt trots op dat hij door het dorp fietst en hij wil dat graag laten zien. Op zijn verzoek, wat natuurlijk kan, wordt er dan ook eerst een rondje gemaakt en een aantal bekenden uit het dorp bezocht. Dus gaat de rit eerst naar Stan. Vervolgens via Mesch naar Moerslag. Een hele mooie route via de Mescherberg aan het einde van een mooie zonnige dag. Eigenlijk wilde Joop nog naar troubadour Laur in Sint Geertruid. Maar de fiets moet voor het donker in de stalling staan dus dat doen we maar een andere keer. Via “Hakkeknop” rijden we rustig terug naar Eijsden. Joop praat vol enthousiasme over muziek. Hij speelt in de “Pieterke Band”. Ook de Bronk komt ter sprake. Joop vertelt dat hij het Bronklied samen met Laur Rutten heeft gezongen. Zijn grootste idool prijkt trots op zijn shirt dat hij draagt; Messi, de voetbal-koning uit Argentinië. Het is een gezellige rit die voorbij vliegt. Joop heeft genoten en is inmiddels een “vaste” gast. De volgende rit zal ongetwijfeld richting Sint Geertruid gaan. Even het “bronk-leed” zingen met Laur

Tijdens “Open Huis” in ’t Hoes van Mergraote kun je in onze stand terecht voor informatie, de duofiets bekijken en een proefrit maken. Er zijn vrijwilligers aanwezig die hun enthousiasme graag met je willen delen en gasten die willen vertellen hoe goed het doet om samen te fietsen. Kom je ook?

Fietsmaatjes Eijsden-Margraten in beeld!

RTV maakte opnames voor het programma “Het Goede Doel” van actieve fietsmaatjes tijdens een ritje door het mooie heuvelland. Beter dan wie ook maakten vrijwilligers èn gasten duidelijk waar Fietsmaatjes Eijsden-Margraten voor staat!

De opnames zijn gemaakt in samenwerking met het Elisabeth Strouven Fonds.

21 Augustus 2021

Mijlpaal!

Vandaag werd de honderdste rit gefietst op onze duofiets in Oost-Maarland. Vrijwilliger Guido Roosen ging, samen met gast Hans Jacobs op pad, vanuit de stalling in Oost-Maarland. De Fietsmaatjes werden aangenaam verrast door voorzitter Hans Colen, die hen feliciteerde en een kleine attentie overhandigde. De eerste officiële rit staat genoteerd op 16 april van dit jaar. In vier maanden tijd hebben heel wat fietsmaatjes kunnen genieten van de mooie omgeving, de beweging en het onderlinge contact op onze ebike-duofietsen. Niet alleen vanuit Oost-Maarland wordt er gefietst, ook in Margraten heeft de stichting een duofiets waarvan veelvuldig gebruik wordt gemaakt door fietsmaatjes uit dat deel van de gemeente Eijsden-Margraten. Met de duofiets in Margraten zijn we in mei gestart. We zijn dus benieuwd wanneer hier de honderdste rit wordt genoteerd.

Gast Hans, vrijwilliger Guido en voorzitter Hans Colen

4 Augustus 2021

In beeld!

RTV maakte opnames voor het programma “Het Goede Doel” van actieve fietsmaatjes tijdens een ritje door het mooie heuvelland. “Het Goede Doel” is een maandelijks programma over de vele goede doelen in de regio Maastricht. Het is een samenwerkingsproject met het Elisabeth Strouven Fonds. Op 11 september zal Fietsmaatjes Eijsden-Margraten te zien zijn in dit programma.

Gast Maria en vrijwilliger Monique maakten, beter dan wie ook, duidelijk waar Fietsmaatjes Eijsden-Margraten voor staat.

12 Mei 2021

Dank aan de gemeente Eijsden-Margraten en Plus Kleijnen voor de stalling en samenwerking wat betreft de duofiets Margraten. De eerste rit in Margraten werd genoteerd op 12 mei. Ook vanuit Margraten wordt volop gebruikt gemaakt van de gelegenheid om samen te genieten van de beweging, natuur en contact.

5 Juli 2021 De eerste rit voor
Gast Marie Jeanne met vrijwilliger Esther

18 april 2021

Primeur voor Fietsmaatjes Eijsden-Margraten: de allereerste rit met de allereerste gast! Het was voor Maurice èn voor zijn fietsmaatje een erg fijne, zinvolle en dankbare eerste ervaring. Voor onze gast sinds lange tijd weer de wijde wereld in met het zonnetje op zijn gezicht en een brede glimlach.

Gast Huub met vrijwilliger Maurice

3 mei 2021

Alweer ’n primeur! Voor het eerst fietsen vaste fietsmaatjes vanuit de Moosjtum in Oost-Maarland hun eerste rit op onze mooie Fun2Go duofiets. Het levert in ieder geval pretoogjes en een vriendelijke groet op!

Dank aan Hans en Judith van de Moosjtum voor de stalling van de duofiets.

Gast Johan met vrijwilliger Rob

Bericht voorzitter:

Supertrots ben ik op ons team! Mijn medebestuurders, coördinatoren en ondersteuners van Stichting Fietsmaatjes Eijsden-Margraten. Er is vanaf september afgelopen jaar keihard gewerkt aan de oprichting en inrichting van onze stichting en het inzamelen van geld om duofietsen te kunnen aanschaffen.

En zie, binnen amper een half jaar later is onze eerste duofiets geleverd en is de tweede al besteld. Een geweldige prestatie, waarop we samen trots kunnen zijn. We gaan nu gauw aan de slag met de inmiddels ruim 20 vrijwilligers die zich hebben aangemeld om met onze gasten te gaan fietsen. De vrijwilligers worden klaargestoomd om op een verantwoorde wijze gebruik te maken van de duofiets en om te gaan met de gasten.

Nu de eerste fiets er is en de tweede in aantocht is, hoop ik natuurlijk dat meer mensen zich als vrijwilliger gaan aanmelden en dat ook meer mensen het aantrekkelijk gaan vinden om samen met hun fietsmaatje te gaan fietsen. Meld je dus aan als vrijwilliger of als gast. We gaan er samen een fantastische tijd van maken, met als 3 belangrijkste pijlers: beweging, sociale betrokkenheid en genieten van de natuur in onze prachtige omgeving.

Ik dank iedereen die onze stichting een warm hart toedraagt en hoop dat wij jullie mogen begroeten bij de officiële opening, die, als het weer mag, zeker nog zal worden gehouden. Daarover volgt later meer informatie.

Maar in deze coronatijd wachten wij niet tot de officiële opening. Nee, we gaan fietsen op een verantwoorde manier en coronaproof, dankzij het speciale coronascherm op de duofiets tussen vrijwilliger en gast. Ons doel meteen uitvoeren, zodat wij zoveel mogelijk mede-inwoners van onze mooie gemeente Eijsden-Margraten die niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen onvergetelijk mooie momenten kunnen bezorgen. En zeker in deze tijd is dat zo belangrijk. Maar ook na corona met en van elkaar genieten. Dat is wat we gaan doen samen.

Hans Colen,

Voorzitter Fietsmaatjes Eijsden-Margraten

Hans Colen, voorzitter Fietsmaatjes Eijsden-Margraten
Onze eerste Fun2Go duofiets, ons eerste ritje naar de stalling in Margraten en onze eerste bubbeltjes.